"Service to others is the rent you pay for your room here on earth." - Muhammad Ali

60 Dream Huts

In 2016, Tonle Sap Lake (Bien Ho) in Cambodia is one of the many places that Nhat Tam Charity Organization visited during our philanthropic mission, and successfully raised funds to provide 60 dream huts for Vietnamese families in this area. We hope to continue carrying out this goodwill to raise more funds to provide more shelter for those families in the Kien Giang, Ca Mau, and U Minh Forest areas.
Tonle Sap Lake is where over 1,500 Vietnamese people currently live in poverty on floating villages and their food source and survival depended on the abundant fish supply in this lake.

These Vietnamese people are there today for many reasons. One of the main reasons is for new economic purposes. During the earlier times when the border between Vietnam and Cambodia were not regulated, people saw economic opportunities in fishing from this lake. Eventually, they settled there and raised many generations. Many people found refuge there during the Vietnam War and were unable to return after the war was over. After the war, the political power changed drastically thus leaving these ex-patriots all without proper Vietnamese identification. The Cambodian government even refused to give those individuals who were born in that country rightful citizenship. They are people without a country, without a home. A family’s shelter is a tiny wooden boat with a roof made of torn palm leaves. Their tiny boats that float on this lake are often challenged by the strong winds and harsh waves.

From October 15, 2015 to October 25, 2015, nearly 1,500 households in the Tonle Sap Lake (Bien Ho), in which mostly Vietnamese, were forced off the lake as the Cambodian government wanted to use the area as a future tourist site. 114 families were relocated to an area about 3km away, near the Vietnam and Cambodia border, where they have no evidence of any legal documents from either countries.
People without country to claim citizenship, nor without adequate shelter to keep their families from the cold, rain, and heat, they often found themselves wandering from one place to another like vagabonds. The old and young look for work, doing anything in order to survive day-to-day; it is so heartbreaking! Not enough to eat, barely any decent clothes on their bodies, living in unstable shelters, these people could only dream for a hut that could shelter them from the wind chill of the night and burning heat of the day.

Knowing of their desperate needs, Nhat Tam Charity Organization raised enough funds from friends and family to help achieve our goal and successfully built “60 Dream Huts” for our countrymen in Tonle Sap River.
The cost of each hut was $150.00, and consisted of 10 corrugated metal sheets for the roof and 2 pieces of tarf for walls. Perhaps it is only the cost of a meal for some of us, but for these families it provided them with safety, comfort and hope! We would like to thank our volunteers and donors for making this dream come true for the families on Tonle Sap Lake. Given the success of the “60 Dream Huts” for this region, we would like to continue our mission in other regions such as Kien Giang, Ca Mau and U Minh Forest.

Please join us to make these dreams come true for these families.
We sincerely thank you from the bottom of our hearts!60 Mái nhà chòi Mơ Ước

Một trong những nơi mà Gia Đình Nhất Tâm đã đến và giúp đỡ 60 Mái nhà chòi Mơ Ước trong chương trình từ thiện 2016 tại VN đó là những đồng bào ngặt nghèo ở Biển Hồ, nơi có gần 1500 người Việt đang sinh sống bằng nghề chài lưới lâu năm trên biển Hồ (Tonle Sap) ở Campuchia . Họ là những lưu dân tay trắng, lang bạt chạy lánh chiến tranh, trốn tránh nợ nần nên đã ngược dòng MeKong tìm qua đây sinh sống. Biển Hồ đối với họ là cá mú, là ký ức đẫm máu, và bây giờ đang là cuộc hồi sinh trong gian khổ...
Để sinh nhai hàng ngày họ sống trên những ngôi nhà có nền là chiếc ghe gỗ nhỏ xíu, mái lợp bằng lá dừa nước rách tươm cứ chao đảo như sắp chìm trong gió chướng và sóng.

Chưa hết từ ngày 15 đến 25/10/2015, gần 1.500 hộ dân tại sông Tonle Sap, còn gọi là Biển Hồ, trong đó phần lớn là người Việt bị đuổi khỏi Biển Hồ (Campuchia muốn dùng Biển Hồ làm danh lam thắng cảnh cho du lịch sau này) và 114 gia đình di chuyển đến khu vực cách đó 3km, Cambodia ranh giới VietNam để sinh sống nơi mà họ không có giấy tờ chứng minh ở VN và cũng không được thừa nhận của nước Campuchia.

Không nước, không nhà, không một mái ấm che thân, họ phải phiêu bạt nay đây mai đó! Người già con nít hàng ngày lam lũ kiếm sống rất là thương tâm ! Cơm không đủ ăn, áo không đủ mặc, màn trời chiếu đất. Ước ao của họ là có được một một căn nhà chòi sống tạm bợ qua ngày, trên là 10 miếng tôn, xung quanh là 2 tấm bạt, họ dùng để che nắng che mưa và tránh gió bão, tránh những cơn nắng gắt mùa hè, tránh những con lũ lụt ướt mèm lạnh thấu xương Biết được những hoàn cảnh đó, không cầm được nước mắt, Nhất Tâm Charity team quyết định đồng tâm gây quỹ, xin bà con, bạn bè anh chị em giúp đỡ cho 60 căn chòi mơ ước này để cho những gia đình có mái ấm che thân.
Mỗi căn là $150.00 bao gồm 10 tấm tôn và 2 tấm bạt. Một miếng khi đói, bằng một gói khi no. Mỗi ngày mình ngủ trong chăn ấm nệm êm, nghĩ đến những hoàn cảnh đáng thương, những em bé tha hương, hàng ngày phải chống chọi những cơn thời tiết khắc nghiệt.

Nhất Tâm cùng tất các mạnh thường quân, quí vị ân nhân góp một bàn tay giúp đỡ cho những gia đình nghèo khổ nơi đây, giúp cho những trẻ em có 1 mái ấm để không bị những cơn gió rét mỗi đêm tràn về, để không bị những cơn nắng gắt cháy da thịt.

Giúp họ một bữa ăn rồi cũng qua, nhưng giúp họ 1 cái nhà chòi nhỏ này để họ sống tạm trú được vài năm se la 1 niem hạnh phúc, vui ve trong giai đoan gian nan này.

Mơ ước tới mới căn nhà tranh cũng không giám nghĩ tới. Họ chỉ mơ ước vỏn vẹn mơ 1 cái chòi nhỏ đủ để tránh gió che mưa.
Có thể đối với mình chỉ là một bữa cơm gia đình, nhưng với họ là một niềm mơ ước từ bao lâu nay.
Xin nghĩ đến những người thật sự cần giúp đỡ của quí vị: những em nhỏ đáng được đến trường, đáng được sống trong một mái nhà dù là nhà tranh vách lá.
Giúp họ một bữa ăn rồi cũng qua, nhưng giúp họ 1 cái nhà chòi nhỏ này để họ sống tạm trú được vài năm sẽ là 1 niềm hạnh phúc, vui vẽ trong giai đoan gian nan này.

Cảm ơn các bạn đã sống biết chia sẻ, và biết yêu thương.
Xin chân thành cảm ơn Quí vị Ân nhân, các Mạnh thường quân đã đồng hành cùng Nhất Tâm, đã chia sẽ và giúp đỡ cho 60 gia đình ở đây có được 60 can mái nhà chơi mơ ước.